Årets smaker 2014

Postat 9 Januari, 2015 av Anna

Väl tillbaka efter julledigheten började vi spåna i hur 2014 egentligen hade smakat? Vad var årets trender? För vår del var lanseringen av hela torkade chili från Mexico årets stora nyhet och öppnade massor av möjligheter för experiment i köket. Vi testade chili i allt! Innan vi går in i 2015 får ni gärna hänga på och kika på vilka smakupplevelser vi gillade lite extra under året som gick. 

Smaka på världen

Smaka på världencollage

Äntligen fick vi chansen att berätta mer om några av våra kryddor och träffa massa spännande människor. Vårt samarbete med Mitt Liv var en av årets roligaste uppdrag. Läs själva här! Och glöm inte att klicka dig vidare in på varje krydda. Massa spännande att läsa.

Hel Chili

Chilicollage

Vi gick nästan lite “bananas” med våra nya chili och testade det både i drinkar, pepparkakor, öl, chokladkakor och glögg. Fick dessutom äntligen till en två riktigt härliga recept på mustiga chiligrytor – Top Secret Chili och Laura Ingalls präriegryta.  Och mexikanska paletas, isglass med Chili Guajillo.

Kokosmjölk

Kokoscollage

Kokosmjölk växer i popularitet och används numera inte bara i den thailändska maten, utan i många söta recept. Vi inledde året med ett gäng färgstarka fräscha smoothies. Kokosmjölk är verkligen super att använda i både tårtor och desserter. Vi passade också på att göra ett test för att se vilken av våra sorter av kokosmjölk som var bäst att vispa. Och provlagade ett mjölkfritt recept på en kokoskaka. Godaste i grillväg var den grillade kycklingen med kokosris och plättarna som man kan toppa med vad man vill.

Pulled Pork

Pulledcollage

Vi körde hårt med Pulled Pork redan 2013 och 2014 kom fler recept som ett långt pärlband. Vi gjorde ett recept på kyckling, varierade med lamm till påsken och gjorde en vegetariskt rätt som kunde lurat vilken “meatlover” som helst. Laxen var också en hit och perfekt bjudmat på ex studenten. Helt ärligt blev nästan lite trötta på den söta smaken, men det var bara en tillfällig svacka = ). Nu ska vi på det igen.

Koreanskt

koreansktcollage

Årets kök i vår värld var garanterat koreanskt och Ko-Mex. Årets nykomling i restaurangvärlden var Market-The Komex Eatary i Göteborg, ett ställe som på nolltid blev omåttligt populär. Vi tog oss också en tur till Los Angeles och käkade Korean BBQ, besökte foodtrucken Kogi BBQ och gick på sightseeing i Koreatown med Mark Miller. Insåg också att Luntmakargatan i Stockholm ägde när det gällde klassiskt koreanskt. Två, tre ställen låg alldeles nära varandra och serverade goda Bibimbap. Och vad vore livet utan Kimchi? Inte mycket, om du frågar oss. Här hittar du en förenklad variant på gurka som är ett gott alternativ.

Fork Free Fridays

Collage-750x750

Under sommaren körde vi med “Fork Free Fridays! Knappa in Fork Free Fridays och sök på bloggen. Du får garanterat upp massa goda recept. Inte en kniv och gaffel så långt ögat kan nå utan härligt avslappnat tycker vi.

Korv och mackor

korvkollage

Korv, korv och korv! Och så galet stora mackor! Det var ett farligt frossande i lyxkorvar med bra kött, hemmagjord Anchosenap och korvbröd till allt. Ny kokbok med miljoner olika recept på mackor fanns plötsligt på hyllan och det kändes okej att göra stora Dagobertmackor igen. Tyvärr fick den här alldeles nyöppnade “mackrestaurangen” stänga pga ventilationsproblem. Men vi var där. Och vi åt! Kladdigt och gott.

Drycker

Lemonad-collage-750x750

Egen lemonad är det inte så många som ger sig på att göra, men vi provade. Kika in här och lär dig vad du behöver för prylar och hur man gör. Det är ett litet pyssel, men blir väldigt gott.

 Annat kul

Årets kokbok - Taco Mexican Style
Årets rullande restauranger - Food trucks!

Malin som jobbar hos oss släppte sin kokbok Taco Mexican Style med massa matinspiration från det mexikanska köket. Releasepartyt hölls på Market. Hela 2014 åt vi varianter på Tacos al pastor, men den bästa åt vi i Mexico City. Efter mycket nya recept och experimenterande i köket kändes det i alla fall både tryggt och gott att återgå till “vanliga tacos”. Fast med lite twist! Vi var också glada för att både Göteborg och Malmö fick rättigheter till rullande restauranger. Stockholm har haft foodtrucks länge, men nu fick även vi i väst och syd njuta. Äntligen!

IMG_2979-750x1000

Årets  vägkrok hittade vi utan tvekan på E45:an norr om Sunne på väg till Sälen. Ett schysst hamburgerställe uppenbarade sig och vi fick en lunch som hette duga. Långt ifrån torr wienerschnitzel och gäggig pyttipanna.

Vad hände mer under 2014. Jo, vi åt på massa ställen. Om du kikar under kategorin “Äta Ute” så hittar du massa bra tips på bra restauranger. Ett av de mer spännande ställena kan ni läsa om i inlägget –  Hosez hajp goes ramen. Eller nudlarna på Bone Daddies i London. De var också kul och kladdiga (!) att äta.  Nu ser vi fram emot ett spännande  2015 och nya smakupplevelser.

Kommentera

Din emailadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

Den rätta smaken drivs av Santa Maria och styrs från företagets hjärta, Santa Marias matstudio. Har du tips eller frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på info@denrattasmaken.se. Undrar du över något som rör våra produkter, hör av dig till konsumentkontakt@santamaria.se

Allt material på denna blogg tillhör enligt upphovsrättslagen Santa Maria. Materialet får ej kopieras eller spridas vidare utan att källan anges.