Chiliglögg: het start på julen!

Postat 23 November, 2014 av Anna

Julstress redan? Ja, igår fick jag lätt ångest när jag såg hur alla grannar plötsligt hade fått upp sina julslingor och det lyste både här och där. Själv var jag mest intresserad av att testa att göra chiliglögg. Det fick bli en kompromiss! Köpte den numera obligatoriska rumsgranen, ett doftljus som luktar granbarr och kanel. Sen blev det glögg för hela slanten.

Kika vidare om ni vill se hur lätt det är att få till en glögg med lite sting. 

Glögg med Chili Guajillo

Chili Guajillo och Glöggkryddor.
Glöggen på gång i grytan.

Jag brukar göra glögg på Santa Marias glöggkryddor för att själv kunna bestämma hur söt och stark (!) min glögg ska vara. Eftersom jag älskar chili har jag länge funderat på ifall man kan använda hela chili och lägga ner i grytan tillsammans med kryddorna. I helgen gjorde jag mitt test och det blev gott.

ingredienserIngredienser:

– 1 flaska rödvin
– 1 påse Chili Guajillo
– 1 påse Glöggkryddor
– 1 dl socker

Gör såhär:

Häll vinet och glöggkryddorna i en kastrull. Klipp sönder chilin i två delar och lägg ner i grytan. Tillsätt socker och låt detta värmas upp till 80 grader. (Inte så himla noga tycker jag). Smaka sedan av och känn att den är tillräckligt söt för din smak. Det räcker inte att låta den stå 1 timme utan jag lät den stå över natten. Sila bort kryddorna innan du värmer upp glöggen. Du kan alltid tillsätta lite sprit för att få den starkare.

Med rumsgran och glögg smygstartade vi.
Snart är det dags att räkna sina dagar...

Jag valde Chili Guajillo som är en söt och mild chili, men man vill att det ska smaka rejält med chili behöver man nog två. Min variant blev lite mer “farmorvänlig”. Nästa gång ska jag nog testa med Chili Ancho som har smak av russin och torkat plommon. Vi tyckte en chili blev gott men kände bara en aning hetta ihop med det söta. Gillar du “hot” ska du nog som sagt var ta två. Minst = ).

Ta det lugnt i julstressen. Det blir ju som sagt var “jul ändå” !

Kommentera

Din emailadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

Den rätta smaken drivs av Santa Maria och styrs från företagets hjärta, Santa Marias matstudio. Har du tips eller frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på info@denrattasmaken.se. Undrar du över något som rör våra produkter, hör av dig till konsumentkontakt@santamaria.se

Allt material på denna blogg tillhör enligt upphovsrättslagen Santa Maria. Materialet får ej kopieras eller spridas vidare utan att källan anges.