Tag: Chili Guajillo

Chiliglögg: het start på julen!

Julstress redan? Ja, igår fick jag lätt ångest när jag såg hur alla grannar plötsligt hade fått upp sina julslingor och det lyste både här och där. Själv var jag mest intresserad av att testa att göra chiliglögg. Det fick bli en kompromiss! Köpte den numera obligatoriska rumsgranen, ett doftljus som luktar granbarr och kanel. Sen blev det glögg för hela slanten.

Kika vidare om ni vill se hur lätt det är att få till en glögg med lite sting.  Läs hela inlägget

Frukostips: Huevos Rancheros!

Huevos rancheros (ägg på ranchvis) är en klassisk mexikansk frukosträtt som jag brukar servera både som frukost, lunch, brunch eller kvällsmat. Med andra ord jättegod till de flesta tillfällen. Idag är det Äggets dag så varför inte köra detta till lunch. Mexikanska ägg består av chili, tomater, paprika, ost, bönor och ägg. Man kan också lägga till chorizo som jag tycker bidrar med lite extra till smaken.

Hett, sött, rökigt och fett. Kan inte bli så mycket bättre än så här.  Läs hela inlägget

Amazing Glaze med Chili Guajillo, Apelsin och Aprikos

Gör din egen glaze! Det är inte alls svårt och när Mark Miller, “food explorer” och smakexpert, besökte vår matstudio för ett tag sedan gjorde vi en glaze tillsammans. Det blev en aprikosglaze som fick hettan från  Chili Guajillo , sötman från aprikoser och råsocker. Plus lite syra från apelsin. Vi penslade den på några fina kotletter och det blev jättegott. Den här marinaden är också utmärkt till lax, kyckling eller ankbröst, för den som vill lyxa till det lite.

Häng med till matstudion och se hur vi får till den rätta smaken.

Läs hela inlägget

Påskmat: Asiatisk lax från Los Angeles

Denna laxskapelse gör man inte i en handvändning, men vill man impa lite på sin omgivning är den är säkert kort. Allt sedan jag beställde in den på ett hak i L.A. har jag funderat på att återskapa receptet. Det var så himla gott med sushi-smak på laxen och färsk avokado från Kalifornien . För att du ska få den att “smaka L.A.” behöver du riktigt fräscha råvaror, lite smaksättare från Santa Maria, plus en rund stans med en diameter på ca 7 cm.

Jag gjorde ett försök att återskapa receptet i vår matstudio och blev riktigt nöjd. Varsågod att pröva!

Läs hela inlägget

Paletas – mexikansk isglass med Chili Guajillo!

En paleta är en latinamerikansk isglass som oftast görs på färsk frukt. Martin överraskade oss med två varianter till fikat: en med Ananas & Chili Guajillo och en med Lime & Coconut. Namnet Paletas kommer från palo , eller ” stick “, och den lilla ändelsen – eta , referera till liten platt pinne. Butikerna , vagnar och kiosker där de säljs kallas paleterías , och säljarna kallas paleteros . Paletas kan hittas i många närbutiker, livsmedelsbutiker och juicebarer i Mexico och USA, men har inte hittat vägen hit ännu. Förrän nu!

Här kommer första receptet!

Läs hela inlägget

Hela, torkade chili i grytan!

Vi har verkligen gått i väntans tider på våra januarinyheter som lanseras i dagarna – hela, torkade chili från Mexico! Med Chili Chipotle Morita, Chili Ancho och Chili Guajillo har vi äntligen det vi behöver till en”riktig” chili. Eller för att laga Tex Mex från grunden.

Förra helgen testade jag Malins “Top secret chili” som hon hållit hårt på. Nu när vi har fått tag på hela, fina chillisar är Malins lilla hemlighet inte så hemlig längre. Med dessa kan alla laga en god chiligryta från grunden och receptet går numera under”fd top secret”.

Rejäl hetta, men precis lagom stark ihop med tillbehören. Inget för mesproppar! Läs hela inlägget

Den rätta smaken drivs av Santa Maria och styrs från företagets hjärta, Santa Marias matstudio. Har du tips eller frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på info@denrattasmaken.se. Undrar du över något som rör våra produkter, hör av dig till konsumentkontakt@santamaria.se

Allt material på denna blogg tillhör enligt upphovsrättslagen Santa Maria. Materialet får ej kopieras eller spridas vidare utan att källan anges.