Tag: Chili

Årets smaker 2014

Väl tillbaka efter julledigheten började vi spåna i hur 2014 egentligen hade smakat? Vad var årets trender? För vår del var lanseringen av hela torkade chili från Mexico årets stora nyhet och öppnade massor av möjligheter för experiment i köket. Vi testade chili i allt! Innan vi går in i 2015 får ni gärna hänga på och kika på vilka smakupplevelser vi gillade lite extra under året som gick.  Läs hela inlägget

Farligt goda pepparkakor!

Redan förra året kom jag på att det borde vara gott att krydda pepparkaksdegen med chiliflakes. Och det är det! I år tog jag en “quickfix” och köpte färdig deg. Sen var det bara att jazza loss med chiliburken efter behag.

Det är lätt att få farligt goda pepparkakor. Du slipper dessutom barnens nävar i kakburken. Detta är inget för dem!  Läs hela inlägget

Chiliglögg: het start på julen!

Julstress redan? Ja, igår fick jag lätt ångest när jag såg hur alla grannar plötsligt hade fått upp sina julslingor och det lyste både här och där. Själv var jag mest intresserad av att testa att göra chiliglögg. Det fick bli en kompromiss! Köpte den numera obligatoriska rumsgranen, ett doftljus som luktar granbarr och kanel. Sen blev det glögg för hela slanten.

Kika vidare om ni vill se hur lätt det är att få till en glögg med lite sting.  Läs hela inlägget

Mustig och het chiligryta!

Kommer ni ihåg tv-serien om familjen Ingalls i Lilla huset på prärien? Lite fjantig såhär i efterhand, men då älskade man den. Slår vad om att det stod en och annan köttgryta på spisen i Plum Creek, Minnesota. Fira helgen med Laura Ingalls Prärie Chili med massor av chili och mycket smak. Den tar ett par timmar på spisen, men oj vad det är värt det. Och dofterna i köket får du på köpet.  Läs hela inlägget

Amazing Glaze med Chili Guajillo, Apelsin och Aprikos

Gör din egen glaze! Det är inte alls svårt och när Mark Miller, “food explorer” och smakexpert, besökte vår matstudio för ett tag sedan gjorde vi en glaze tillsammans. Det blev en aprikosglaze som fick hettan från  Chili Guajillo , sötman från aprikoser och råsocker. Plus lite syra från apelsin. Vi penslade den på några fina kotletter och det blev jättegott. Den här marinaden är också utmärkt till lax, kyckling eller ankbröst, för den som vill lyxa till det lite.

Häng med till matstudion och se hur vi får till den rätta smaken.

Läs hela inlägget

A-frame – Modern Picnic in Los Angeles

Vi avslutade vårt besök i Los Angeles med att äta en sjukt sen middag på Aframe. Mer än trötta satte vi oss vid bordet 01:00 deras tid. Och egentligen var vi inte hungriga, vi hade ätit på sju andra ställen tidigare under dagen och även hunnit med en matmarknad innan, men vi var ju bara tvungna att äta något på denna galet populära Roy Choi-restaurang.

Läs hela inlägget

Hemmagjord Chipotlepaste

Våra nya, hela torkade chili inspirerar verkligen till nya recept. Eftersom jag använder mycket chilipaste i matlagningen, var det dax att göra en egen variant nu. Jag använde vår Chipotle Morito och att den kallas så har med färgen att göra. Som rökt och torkad påminner den om mullbär, vilket är Morita på spanska. Den rökiga smaken har toner av choklad och tobak och passar perfekt till en Chipotle paste.   Läs hela inlägget

Beerbliotek – microbryggeri med smak för chili!

När Mark Miller (vår chili-guru, ni vet), var på besök här i December, tog vi med honom till killarna på microbryggeriet Beerbliotek. Vi hade träffat dem redan i våras och pratat om lämpliga chilisorter till ölbryggning. Vi kan vår chili, de kan sin öl. A perfect match, med andra ord. I höstas fick de i förskott leverans direkt från Mexico på hela torkade chili. Nu var det vår tur att ta oss dit för en provsmakning av “Guajillo-ölen”. Läs hela inlägget

Hela, torkade chili i grytan!

Vi har verkligen gått i väntans tider på våra januarinyheter som lanseras i dagarna – hela, torkade chili från Mexico! Med Chili Chipotle Morita, Chili Ancho och Chili Guajillo har vi äntligen det vi behöver till en”riktig” chili. Eller för att laga Tex Mex från grunden.

Förra helgen testade jag Malins “Top secret chili” som hon hållit hårt på. Nu när vi har fått tag på hela, fina chillisar är Malins lilla hemlighet inte så hemlig längre. Med dessa kan alla laga en god chiligryta från grunden och receptet går numera under”fd top secret”.

Rejäl hetta, men precis lagom stark ihop med tillbehören. Inget för mesproppar! Läs hela inlägget

Smaka på världen – chili

Idag är det dags för andra delen i vår serie Smaka på världen, som är tänkt att inspirera och vägleda matglada medmänniskor mot en godare vardag. Smaka på Världen är resultatet av vårt samarbete med organisationen Mitt Liv och kommer att innehålla åtta kapitel, vilka fokuserar på varsin krydda och huvudperson. Den andra kryddan att sätta tänderna i är Chili. Läs hela inlägget

Den rätta smaken drivs av Santa Maria och styrs från företagets hjärta, Santa Marias matstudio. Har du tips eller frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på info@denrattasmaken.se. Undrar du över något som rör våra produkter, hör av dig till konsumentkontakt@santamaria.se

Allt material på denna blogg tillhör enligt upphovsrättslagen Santa Maria. Materialet får ej kopieras eller spridas vidare utan att källan anges.