Tag: Jul

Mandelmusslor med smak av kardemumma

Vi har röstat fram en favorit bland julkakorna och det blev den lilla läckra mandelmusslan. Den ska serveras med precis lagom mycket grädde och lite goda bär, tex hallon eller lingon. Det är förbaskat gott med hjortronsylt också, men då ska det vara en sån där fin sylt med massa bär och bara lite socker. Inte så lätt att få tag i.

Den här gången förvandlade vi mandelmusslan till en kardemummamussla. Mer smak på julen helt enkelt!

Läs hela inlägget

Saffranstider – goda tider!

I alla fall för Santa Maria ; ) Och även för oss som älskar den gyllene färgen, goda smaken och doften som sprider sig i huset när man gör något med saffran. Vet du förresten hur man skördar saffran? Det kan du läsa om i Smaka på Världen, där en av kryddorna vi berättar mer om är just Saffran. Vill du dessutom kika på hur vi förpackar “det röda guldet” i fabriken ska du hälsa på här. Ingen annan krydda är så välbevakad som saffran…

Vill du ha recept på en gyllene saffransrulltårta med luftig lingongrädde, krävs det bara ett “klick”!

Läs hela inlägget

Chiliglögg: het start på julen!

Julstress redan? Ja, igår fick jag lätt ångest när jag såg hur alla grannar plötsligt hade fått upp sina julslingor och det lyste både här och där. Själv var jag mest intresserad av att testa att göra chiliglögg. Det fick bli en kompromiss! Köpte den numera obligatoriska rumsgranen, ett doftljus som luktar granbarr och kanel. Sen blev det glögg för hela slanten.

Kika vidare om ni vill se hur lätt det är att få till en glögg med lite sting.  Läs hela inlägget

God och smakfull jul!

Idag är det dan före dopparedagen och vi hoppas att du njuter av den. Släpp alla “måsten”, det finns nämligen inga regler för hur julafton ska se ut. Själva vill vi att vår jul ska smaka mycket, men det betyder inte massa extra jobb. Det finns enkla små tricks för at höja smakerna, som till exempel grovt malen kryddpeppar på toppen av den inlagda sillen, hel kanel när du kokar julgröten, stjärnanis i saffransdesserten, äkta vaniljstång i Ris á la maltan, malen kryddpeppar i köttbullarna, ingefära till laxen, kardemumma i kaffebönorna till julkaffet. Och hemmagjord senap till julskinkan. Det är lätt att sätta lite extra smak.

Behöver du ändå lite hjälp har vi samlat alla våra julrecept här.

Ha en riktigt skön helg, så är vi tillbaka efter ledigheten med nya spännande inlägg om allt som rör mat, smak och “food moments”. Vi önskar dig en god och smakfull jul!

 

Tips: Krydda julklapparna!

Jag brukar alltid dekorera mina julklappar med kanelstänger, granris och fina band. En annan tradition hemma hos oss är att att strö stjärnanis i mossan på hyacintkrukan och proppa apelsinerna fulla med kryddnejlika. Men det finns fler sätt att använda kryddor. Jag tog hjälp av ett kreativt gäng på jobbet och en kväll satte vi oss och klistrade kryddor på julklappar. Det fanns ingen hejd på idéerna. Här kommer lite inspiration från vår pysselkväll.

Ett extra plus när man använder kryddor på paketen är doften och den som öppnar får ju uppleva julklappen även med sitt doftsinne. Mmmm, vad det luktade jul på vår pysselkväll! Läs hela inlägget

Julig smak på pannacottan

Jag mötte vår kollega Linda på parkeringen i veckan och började prata med henne om julrecept och godis. Tack och lov behöver man inte gå långt när man vill “ragga” recept hos oss, för alla är mer eller mindre helt sålda på mat och allt som smakar gott. Redan innan kaffepausen damp hennes recept ner på mailen. Hon bedyrade dessutom att denna efterrätt haft en strykande åtgång på hennes glöggfest. Det bådade gott!

I helgen bjöd jag på hennes gula läckerheter och tack vare Linda är jag mäkta populär i min vänkrets nu. Så goda var dom! Läs hela inlägget

Saffranspäron

Har frågat runt i huset efter saffransrecept och det har börjat droppa in allt från pannacotta till kolor. Först ut är mina saffranspäron som är så himla goda ihop med Ris à la malta, eller med lite lättvispad grädde. Mitt recept tycker jag är precis lagom sött, men är du en “sockerråtta” vill du nog lägga till lite socker! Läs hela inlägget

Tips: En modern julkokbok

1:a advent på söndag! Nu börjar julen på riktigt och jag har letat fram en av mina bästa julkokböcker. Är man uppvuxen med julbord där det t o m fanns ett grishuvud med kristyr på bordet…Och dessutom alltid hemlagade aladåber, syltor och kakor i långa banor. Ja, då passar denna moderna julboken prima som en härlig kontrast. Läs hela inlägget

Den rätta smaken drivs av Santa Maria och styrs från företagets hjärta, Santa Marias matstudio. Har du tips eller frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på info@denrattasmaken.se. Undrar du över något som rör våra produkter, hör av dig till konsumentkontakt@santamaria.se

Allt material på denna blogg tillhör enligt upphovsrättslagen Santa Maria. Materialet får ej kopieras eller spridas vidare utan att källan anges.