Tag: Recept

Årets smaker 2014

Väl tillbaka efter julledigheten började vi spåna i hur 2014 egentligen hade smakat? Vad var årets trender? För vår del var lanseringen av hela torkade chili från Mexico årets stora nyhet och öppnade massor av möjligheter för experiment i köket. Vi testade chili i allt! Innan vi går in i 2015 får ni gärna hänga på och kika på vilka smakupplevelser vi gillade lite extra under året som gick.  Läs hela inlägget

Tips: Busenkel Bea

Busenkel är att ta i, men vår  kollega Martin har tipsat om ett recept som gör hela tillagningen lite enklare. Med två kokta ägg och smält smör som körs i en blender, slipper man momentet med att stå och vispa som en galning och resultatet blir utmärkt! Att slå en “bea” är  inte lätt och är ofta ett delmoment i diverse olika kocktävlingar. När Martin bjöd mig och Malin på lunch i matstudion för ett tag sedan, konstaterade vi att hans bearnaisesås hade vunnit vilken tävling som helst. Det kändes som om vi satt på en bistro i Paris och avnjöt den härligaste måltid.

Testa detta till biffen nästa gång! Läs hela inlägget

Fork Free Friday – Fantastic Fingerfood

Fredagar är dagar då man förtjänar något extra gott men inte alltid riktigt orkar med att styra upp en tre-rätters middag när man kommer hem efter jobbet. Vårt förslag är att vi alla slappnar av lite efter arbetsveckan och göra våra fredagar fork free. Bye bye bestick och hello finger food. Vi drar igång en liten följetång nu som vi kallar “Fork Free Friday”. Så lägg tillbaka besticken i sin låda och häng på! Läs hela inlägget

Norden möter världen

Nordiska råvaror, nya smakkombinationer

I sommar kommer vi tipsa om recept där våra nordiska råvaror möter smaksättare från andra delar av världen. Det svenskaste vi har kommer få sällskap av helt nya och kanske lite oväntade kryddkompisar. De milda smaker som vi annars oftast låter nynna lågmält kommer i sommar ackompanjeras av lite mer högljudda toner. Och de rivigare smakerna, som pepparrot från Fjärås, får kanske samsas med andra som också tar för sig. Vi kommer köra ett gäng inlägg på temat som kallar “Norden möter världen“.

Kanske kommer du att tycka att vissa recept verkar smått galna, men jag hoppas du vill testa dem ändå. För det oväntade kan ofta vara oväntat bra. Som sagt, jag hoppas du kommer våga prova några av recepten. Förhoppningsvis kommer de både kunna inspirera och utmana dig på en och samma gång.

Har du  själv experimenterat och kombinerat nya smaker? Tipsa oss gärna!

Vallmokaka med citrontäcke

När sista versen på “Den blomstertid nu kommer” klingade ut i tisdags, tog alla föräldrar fram näsduken och torkade sig lite i ögonvrån. Sommarlovet är här och det väcker minnen. Bad, myggbett, rödbrända näsor och fika flera gånger om dagen. Det gäller alltså att fylla upp frysen med kanelbullar, mjuka kakor och muffins så att man är redo för alla besök. Vår mjuka vallmokaka med citrontäcke kommer ta slut på ett nafs om ni ställer fram den på fikabordet.

Det passar dessutom extra bra att baka idag när regnet fullkomligt öser ner (i alla fall på västkusten).

Tips! Strö lite färska myntablad runt kakan vid servering. Prövade själv att piffa till köpta citronmuffins med färsk mynta och det blev fantastiskt gott.

Lycka till med bakningen!

 

Brunch – världens trevligaste måltid?

Har ni svårt att hitta tid till att umgås? Varför inte bjuda över kompisarna på brunch i helgen och servera en läcker quesadilla med äggröra och färsk tomatsalsa. Fixa lite gott kaffe, blanda ihop en fräsch fruktsallad och pressa massor av apelsiner till juicen. Svårare än så är det inte och man får mycket tid att umgås med sina gäster. Det bästa av allt är att man har hela eftermiddagen kvar till mer eller mindre viktiga projekt… Läs hela inlägget

God smak på Valborg

I morgon är det Valborgsmässoafton och våren gör sitt intågande väl försiktigt i år. Altanen väntar tålmodigt på att bli invigd. Valborg står ju som symbol för våren och ljuset, så vi får banne mig göra vårt bästa för att trotsa kylan. Att äta lite gott, umgås med vänner och familj samt vara utomhus så mycket det går. Så står det i alla fall på min agenda. Vad står på din? Hoppas det står laga mat för här får du tips på en god meny! Läs hela inlägget

Glaze med smak av lakrits!

I dag är det Internationella Lakritsdagen och det finns en Lakritsfestival att besöka för er som är riktiga fans. När det handlar om smaker missar vi aldrig ett tillfälle att testa något nytt. Anis har en smak som påminner om lakrits och jag prövade att blanda ihop en spännande glaze med smak av lakrits, anis, muscovado socker och citron. Det blev riktigt gott och något för alla lakritsfantaster att pröva! Läs hela inlägget

Den rätta smaken drivs av Santa Maria och styrs från företagets hjärta, Santa Marias matstudio. Har du tips eller frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på info@denrattasmaken.se. Undrar du över något som rör våra produkter, hör av dig till konsumentkontakt@santamaria.se

Allt material på denna blogg tillhör enligt upphovsrättslagen Santa Maria. Materialet får ej kopieras eller spridas vidare utan att källan anges.