Upptäck den med oss på Santa Maria
Vi är ett gäng som älskar mat, kokande grytor, riktiga råvaror och allt annat som kryddar vardagen. I vår matstudio testar vi ständigt nya rätter, stoppar näsorna i nya kryddblandningar och letar hela tiden efter den Rätta Smaken. Vi gillar att dela med oss av vår passion och vår önskan är att ni får lika häftiga halleluja moments som vi får när vi äter något gott. Hos oss tipsar vi varandra om middagstips, bra restauranger, skön musik, spännande mattrender och vad som gäller i New York just nu. Välkommen till vår värld. En värld full av smaker!

 

Anna

profil_annaJag heter Anna och jag ansvarar för det redaktionella samt är skribent på bloggen. Jag har ett brinnande intresse för mat och kunde stava till Bouillabaisse redan i 8 års ålder. Hemma hos oss luktade det gott i köket redan tidigt på morgonen och söndagsmiddagen var en närmast religiös upplevelse. Äta, njuta och sedan dö på soffan! Lärde mig tidigt att uppskatta husmanskost lika mycket som kryddstark mat eller spännande fusionrätter.

Jag älskar verkligen att resa och äter mig igenom den del jag besöker. Min starka sida är att piffa till vardagsmaten så att den blir något extra. Rosta majsen till fredagstacon och ösa på med koriander, eller” hotta” till kycklinggrytan med lite extra chili. Eller bara strö rivet citronskal på pastan. Är också känd som den där mamman som serverar ”konstig”, men god, mat till barnen hemma på gatan. Blir alltid glad när jag får dem att våga smaka på något nytt. Ser fram emot att få dela med mig mina bästa tips och berätta om allt som händer hos oss på Santa Maria.

Godaste matminne: Ostron med pepparrot på The John Dory Oyster bar, New York
Favoritkrydda: Svartpeppar (helst Tellicherry)
Bäst på: Koka soppa på en spik

 

Våra matbloggare:

Malin

profil_malinRedan när jag var liten tyckte jag om att laga mat. Från början var inte det väsentliga att tillaga maten, utan bemötandet jag fick när mina föräldrar skulle smaka. Att se deras miner och förhoppningsvis få ett ” åh vad gott”, gjorde att jag kände det var kul att få en annan människa att bli glad. Tilläggas ska att i mitt föräldrahem har jag alltid fått experimentera och detta blev starten till ett liv som till stor del handlar om mat. Idag jobbar jag som Food Concept Explorer på ett av världens roligaste matföretag, Santa Maria,  där min uppgift är att hitta nya smaker, trender, råvaror, restauranger, kockar som på något vis gör något bidrag till mathimlen. Har också arbetat som kock, produktutvecklare och utbildat mig inom gastronomi på restauranghögskolan i Grythyttan.

Varje år gör jag minst en ”matresa”. Allt från BBQ-kurs i Cincinnati till matmässor i Mexiko. Mitt bästa redskap i köket är min limepress som jag köpte på en marknad i Oaxaca Mexico. Största drömmen är att få åka till Kina och få äta på en ”äkta” kinesisk restaurang. Det häftigaste jag har gjort var att praktisera på Rick Bayless restaurang Frontera i Chicago. Det var första gången jag tillagde Cochinita Pibil (ugnsbakad spädgris inlindad i bananblad, kryddad med annatto och oregano). Wow!

Mat är en stor del av livet och utan mat skulle livet vara tråkigt. Jag går ofta ut och äter på olika restauranger och tilläggas skall att jag tränar mycket bara för att kunna äta mycket!

Godaste matminne: Tacos på La Taqueria el Charco, Mexico City
Favoritkrydda: Chipotle
Bäst på: Skapa nya goda smaker

 

Patrik

profil_patrikMitt matintresse började tidigt och jag inspirerades främst av mins fars kreationer i köket. De  restaurangbesök jag fick följa med på i tidiga år upplevde jag som mycket spännande. Det som driver mig nu i mitt arbete är att ständigt upptäcka nya smaker och upplevelser i den gastronomiska världen. Tillfredsställelsen i mitt eget arbete är just att skapa något och se resultatet i en produkt i butikshyllan. Jag har en Filosofie kandidat i Gastronomi från Umeå Universitet och jobbar som ”Taste Development Specialist” på Santa Maria . Jobbet har gett mig möjligheten att kreera, upptäcka och smaka mycket god mat genom resor, praktik och kurser till bland annat USA, Indien, Thailand, Mexiko.

Jag lagar mat i stort sett varje dag, är det inte på jobbet så är det hemma för familj och vänner. Favoriterna varierar, men grillning och BBQ ligger mig varmt om hjärtat, och på sommaren kan en hel dag gå åt att planera och genomföra den perfekta grillningen. Jag drömmer om en egen vedeldad stenugn på tomten och sommarens projekt blir att konstruera en rotisserigrill för heldagsgrillningar.

Kulinariskt gillar jag chilikryddade rätter från Texas, New Mexico och Mexiko. De smakrika och kryddstarka Asiatiska köken som Thailand och Indien tillhör, är också givna favoriter. En drömresa för mig är att resa till Japan och uppleva den speciella kulturen och dess traditioner där.

Godaste matminne: Tandoorin på Taj Coromandel, Chennai
Favoritkrydda: Färsk jalapeño chili
Bäst på: Skapa upplevelser på det som finns tillgängligt

 

Andrea

profil_andreaNär jag var yngre så var jag en smal liten krake som inte ville äta något. Gillade inte klibbig sås eller kött med fett och tyckte att ost var skumt och smör var äckligt. Tänk vad det kan ändra sig! Nu är jag trebarnsmamman som ”både jobbar med och lagar den bästa tacon”. Men så har jag ju haft de bästa förutsättningarna, min mamma, mormor och faster, var alla goda kokerskor som lärt mig grunderna i husmanskosten.

Som 19-åring åkte jag till Schweiz för att vara au-pair i en familj som var hälften grekisk och hälften schweizisk. Där fanns lyxiga råvaror, inspiration från närliggande länder och ett fantastiskt matintresse. Jag och mamman i familjen kokte hel bläckfisk, bakade Tiramisu och friterade hela små fiskar för fulla muggar. Och det var där och då som jag bestämde mig för att jag skulle jobba med mat.

På Santa Maria njuter jag av inspirationsprover i testköket och fullskaliga provkörningar ut i produktionen, samtidigt som jag skapar recept för att inspirera våra kunder att upptäcka nya smaker.

Godaste matminnet: Jordgubbarna från en dansk självplockning. Dessa delikatesser åt jag tillsammans med italienskt lakritspulver, äkta vaniljsocker, lättvispad grädde och ett litet glas turkiskpepparlikör.
Favoritkrydda: Vanilj
Bäst på: Att lag mat till många; 25 eller 550 portioner, inget skrämmer mig så länge ugnen och kylen är stora nog.

 

Anette

SM_AnetteJag heter Anette och började redan som tidigt att laga mat. Tillbringade alla mina somrar som barn dels på landet hos min morbror som var bonde och dels nära havet i Hunnebostrand på västkusten.

Min mamma är en fantastisk kock och lagade all mat från grunden när jag var liten. Detta i kombination med att min pappa älskade att fiska och plocka bär, har naturligtvis bidragit till mitt stora matintresse.

Redan tidigt så visste jag att jag ville jobba med mat och utbildade mig först till lärare i bl a livsmedelskunskap. Ganska snabbt insåg jag att jag var mer nyfiken på hur man tillverkade livsmedel i större skala och läste ytterligare några år på universitetet. Sedan dessa har jag vigt 25 år till jobba med produktutveckling och ta fram goda smaker. och haft förmånen att jobba med allt från kyckling/kalkon, sill/kaviar/fiskbullar, glass och nu med kryddor. Att jobba med kryddor gör det hela extra spännande för det är ju smaken som bestämmer karaktären på allt vi äter och lagar. Jag brukar helt enkelt säga att jag har väldens bästa jobb!

Godaste matminnet: En veckas matresa i trakterna runt Lyon för många år sedan. Där studiebesök hos bland annat uppfödare av Bresse-kyckling och besök på klostret La Grande Chartreuse där Kartusianmunkarna tillverkade likören Chartreuse, varvades med fantastiska smakupplevelser allt från komage, färska ostron, stekta grodlår, gåslever, chokladefterrätter med bladguld till besök hos Paul Bocuse restaurang utanför Lyon.
Favoritkrydda: Dill
Bäst på: Att baka och göra goda efterrätter.

 

Fotograf: Nina

ninaJag heter Nina och det är jag som fotar de flesta av reportagebilderna till bloggen.
Att fotografera är bland det roligaste jag vet. Jag fick min första kamera när jag var 10 år och har sedan dess sett på världen i bilder.

Min starka sida är att jag har ”blicken” för hur en bild ska bli bra. Under många år har jag ansvarat för fotosessionerna på Santa Maria så nu tycker jag såklart att det är jättekul att jag även får ta egna bilder till bloggen.

Jag är en fixare och festplanerare som älskar god mat. Men det får inte vara för krångligt. Lägger hellre tiden på ett vackert dukat bord. Jag samlar på dessertkokböcker med fina och inspirerande bilder. Ligger gärna och bläddrar bland tårtor och kakor innan jag släcker sänglampan. Så när jag planerar en middag så blir efterrätten ofta hjälten.

Att resa är min passion. Det bästa med att resa är att få tillfälle att smaka på all världens mat. Finns det något bättre?

Godaste matminne: Nygrillad Mahi Mahi, Tukka Restaurant,  Cayman Island
Favoritkrydda: Tellicherry pepper, jag har den i handväskan, just in case…
Bäst på: Att se det vackra i saker och ting

 

Vår foodievän: Catja

catjaJag är beroende av nynordiska smaker och besatt av och kolsyreis. Och så älskar jag mr Blumenthal, så min hund heter självklart Heston. Jag lever för att äta, lagar middag hemma varje kväll och får ont i hjärtat av frysta färdigrätter. När jag reser väljer jag resmål utifrån restaurangkartan. Jag vill uppleva mat, inte bara äta den. För mig handlar det inte om näring för kroppen utan för själen.

Det är svårt att tro att det fanns en tid när jag önskade att det fanns små piller med all näring man behöver för en dag, så att jag kunde slippa äta. Det otackar jag bamban för. Och jag tackar gudarna för att den tiden är förbi. Och för att jag blev kär. Kär i riktiga råvaror och i den magi som uppstår när smaker balanseras, blir kompisar och förvandlas till något som gör att man vill dansa.

Nu för tiden äter jag aldrig ensam och skulle aldrig få för mig att äta middag framför en tv, om jag ens hade haft någon. Äter gör man tillsammans. Mat handlar om att dela. Och bröd är till för att brytas.

Godaste matminne: Allt jag har ätit på Radio i Köpenhamn
Favoritkrydda: Kärlek och koriander
Bäst på: Att äta