Notice: Only variables should be passed by reference in /var/www/html/wp-content/themes/drs/content-single.php on line 12

Pulled Pork: fast på lamm – nu när det snart är påsk!

Postat 21 Mars, 2014 av Patrik

Pulled Pork har blivit omåttligt populärt hos de flesta och jag var snabb med att testa att tillaga den på både kött, kyckling och lamm. Just Pulled Chicken är kanon eftersom tillagningstiden endast är två timmar och man kan köra den en fredagkväll. Idag är det dags för Pulled Lamb. Det är enkelt att få tag i lammlägg i vanliga butiker och smakar gudomligt. Köttet blir så mört, så mört och bara lossnar från benet. Tillagningen är ca 3 – 4 timmar i ugnen.

Häng med till matstudion där jag testade chipotlepasten på lammet och gjorde tortillas fyllda med sötpotatismos, lamm, rostad majs och fetaost.

Pulled Lamb med sötpotatismos

IMG_7674Ingredienser:

4 – 6 personer

– 4 st lammlägg, ca 350 g st
– 1 burk Chipotle paste eller 1 dl av min egen variant
– 6 – 8 st lagerblad
– 2 hela vitlökar
– 2 gula lökar
– svartpeppar (ex Tellicherry Black Pepper)
– salt
– 3 dl vatten

TILLBEHÖR:

– 2-3 sötpotatisar
– 2 msk olivolja
– salt
– 1 paket färska haricot verts
– 1 påse färska Chile Padron
– 1 paket Soft Tortillas
– 1 paket fetaost, 150 gr

Tips!

Vill du göra en wrap av alltihop kan du tillsätta lite romansallad.

Tillagning

Lammvitlök

Sätt ugnen på 150 grader. Skär några snitt i lammet, skala och dela vitlöken och lägg i formen.
Skala och klyfta den gula löken och lägg i.

Chipotle paste2

Häll Chipotle pasten över lammläggen.

Paste

Bre ut pasten över lammläggen så att de täcks av såsen.

IMG_7694

Dra några varv med salt och pepparkvarnen. Lägg i 6 – 8 lagerblad.

Pulled lamm vatten2

Häll på 3 dl vatten i den ugnsfasta formen.

IMG_7708

Täck formen med två lager folie och packa in väl. Sätt in i ugnen och tillaga i 3-4 timmar.
Lammet är färdigt när köttet lossnar lätt från benet och är mört.

Vitlök3

När köttet är färdigt plockar du ut vitlökarna och sparar dessa till moset.

Dela8

Plocka även ur ben, lagerblad och dra isär köttet till fina strimlor.

Patrik3

Köttet ska vara fint fördelat och helt fritt från ben och annat.

Pressa vitlöken från lammet genom en sil så det blir en puré.
Spara vitlökspurén till moset.

Mos på sötpotatis, rostad majs och fetaost

IMG_7575

Skala och skiva sötpotatisen. Lägg i kokande vatten och koka i ca 10 minuter tills de går att mosa.

majs

Låt majsen rinna av i en sil och rosta den i en torr panna tills den fått en fin gyllenbrun färg.

Mosad sötpotatis3

När potatisen är färdig mosas den i en bunke. Tillsätt olivolja och rör den mjuk.

IMG_7809

Tillsätt sedan vitlökspurén från lammet.

IMG_7868

Och den rostade majsen. Salta och peppra efter tycke och smak.

IMG_7873

Rör om och toppa med smulad fetaost innan servering.

Tillbehör

Peppar

När köttet börjar bli färdigt fräser du på den färska Chili padronen med lite olja och salt.

IMG_7841

Koka haricot verts i lättsaltat vatten några minuter.

 Servering

SErvering3

Det är trevligt att serverat lammet vid spisen med alla tillbehören brevid. Då kan alla välja sina favoriter och ta om igen.

Lägg upp alla olika tillbehör på en tallrik.
Toppa med moset och en klyfta lime att pressa över.

IMG_7898

Eller så fyller du en tortilla med alla godsaker och äter den såhär. Anything goes = ).
Gå gärna in här och spana in när jag lagade lammlägg över öppen eld och gjorde en riktigt härlig Chili utomhus.

Lycka till med lammet! 

Kommentera

Din emailadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

  1. Åh, vad jag gillar dina recept här på bloggen, Patrik. Bilderna är perfekta för mig som är så himla osäker i köket – väldigt pedagogiskt.
    Mera sån’t!

    Av: Birgitta Boström den March 27, 2014 kl. 4:41 pm Svara
    1. Hej Birgitta, Vad kul att du gillar recepten!

      Av: Patrik den March 28, 2014 kl. 9:05 am Svara
  2. Ser jättegott ut, ska prova i helgen. Hittar inte hur många port?

    Av: Jenny den March 27, 2014 kl. 11:32 pm Svara
    1. Hej Jenny, Det här receptet räcker till 4-6 personer. Jag brukar normalt räkna ett litet lammlägg med ben per person, men serverad på det här viset, “pulled”, räcker det till flera. Lyckat till Jenny!

      Av: Patrik den March 28, 2014 kl. 9:09 am Svara
  3. Hej Patrik. Vad glà jag blir. Detta recept ska vi göra imorgon. Låter super

    Av: Anneli Andersson den March 22, 2015 kl. 4:08 pm Svara
    1. Kul! Testade du receptet?

      Av: Ellinor den November 5, 2015 kl. 1:48 pm Svara

Den rätta smaken drivs av Santa Maria och styrs från företagets hjärta, Santa Marias matstudio. Har du tips eller frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på info@denrattasmaken.se. Undrar du över något som rör våra produkter, hör av dig till konsumentkontakt@santamaria.se

Allt material på denna blogg tillhör enligt upphovsrättslagen Santa Maria. Materialet får ej kopieras eller spridas vidare utan att källan anges.