Saffranstider – goda tider!

Postat 30 November, 2014 av Anna

I alla fall för Santa Maria ; ) Och även för oss som älskar den gyllene färgen, goda smaken och doften som sprider sig i huset när man gör något med saffran. Vet du förresten hur man skördar saffran? Det kan du läsa om i Smaka på Världen, där en av kryddorna vi berättar mer om är just Saffran. Vill du dessutom kika på hur vi förpackar “det röda guldet” i fabriken ska du hälsa på här. Ingen annan krydda är så välbevakad som saffran…

Vill du ha recept på en gyllene saffransrulltårta med luftig lingongrädde, krävs det bara ett “klick”!

Saffransrulltårta

Saffransrulltårta

Ingredienser

– 3 st ägg

– 1,5 dl strösocker

– 2 dl vetemjöl

– 1 tsk bakpulver

– 1 påse saffran

– 1 msk vatten

– 4 dl vispgrädde 40 % till fyllningen

– 1, 5 dl lingonsylt

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 250 C. Lägg bakplåtspapper i en långpanna (30 x 40 cm). Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda ut bakpulvret i mjölet. Lös upp saffran i vattnet och tillsätt detta och mjölet i smeten. Blanda försiktigt. Bred ut smeten i långpannan och grädda genast i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Vispa grädden, ej för hårt, tillsätt lingonsylt och blanda runt. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper, pensla botten med kallt vatten för att få loss bakplåtspappret kakan bakats på. Bred lingongrädden över kakan innan den svalnat helt och rulla ihop. Låt rulltårtan vila i pappret en liten stun innan den skärs i skivor och serveras.

Saffranspannacotta
Mango och saffranssmoothie

Vill du gå “all in” när det gäller saffran har kan du slänga ner lite saffran i pannacottan. Mums vad gott det blir! Blir du heltrött på hela julgrejen och behöver mycket energi kan du börja dagen med en Mango-och saffranssmoothie. Den går inte går av för hackor.

IMG_1671

Jag har också som tradition att servera saffranspäron till en klick vispad grädde under julhelgen. Brukar bli poppis bland gästerna och känns lite som mor-mors mat. Traditioner är ju lite extra trevliga att plocka fram till jul. Eller hur?

Önskar dig en riktigt fin första advent. Lycka till i köket!

Kommentera

Din emailadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

Den rätta smaken drivs av Santa Maria och styrs från företagets hjärta, Santa Marias matstudio. Har du tips eller frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på info@denrattasmaken.se. Undrar du över något som rör våra produkter, hör av dig till konsumentkontakt@santamaria.se

Allt material på denna blogg tillhör enligt upphovsrättslagen Santa Maria. Materialet får ej kopieras eller spridas vidare utan att källan anges.