Saffranstider: välkommen in i kryddfabriken!

Postat 4 December, 2013 av Anna

Redan efter sommarsemestern börjar det dofta jul i våra fabriker. Om vi ska hinna packa alla julkryddor måste vi nämligen börja i tid. Vi tog oss en sväng till kryddfabriken och hälsade på Peter och Ingrid. De berättade allt om hur det går till när vi packar saffran.

Från augusti till i början av december packar vi ca 50 000 påsar i stöten, och det gör vi flera gånger i veckan. Allt för att säkra upp så att ni inte blir utan saffransbullar på lucia!

Göran öppnar den "heliga" dörren
5 kg saffran

Det röda guldet

Eftersom det går åt ungefär 150 000 krokusblommor för att få fram ca 1 kg saffran, kan man förstå varför saffran är så dyrt.Vi ser det som vårt alldeles egna guld som förvaras bakom lykta dörrar i fabriken. Säkerhet på högsta nivå, kan man säga! Vi hade tur som sprang på Göran, som precis var på väg att hämta 20 kg saffran för påfyllning i produktion!

Metalldetektor
Saffran för invägning

För att säkerhetsställa äktheten på saffran skickas den alltid till analys för godkännande, innan den används i produktion. När påsarna kommer in till själva produktionen körs all saffran dessutom genom metalldetektorn, för att se till att det inte finns främmande föremål i sändningen.  Efter denna process, häller vi saffran i maskinen och kör igång dagens produktion.

Saffran på väg ner att fyllas i påsar
Invägning och test av saffran var 10:e minut

Här passerar all saffran innan den packas i de små påsarna.Var 10:e minut har vi viktkontroller och dubbelcheckar att vi håller den utlovade vikten, dvs ca 0,5 gram.

Saffranspåsar på lång rad
På väg ut till packning
Varje kartong fylls med 25 påsar
Och många kartonger blir det!

Maskinen kör ut 25 påsar i stöten, som sedan tas från bandet för hand och packas i en kartong. Under högsäsong packar vi totalt ca 1,5 miljoner påsar som sedermera kommer baksugna konsumenter i hela norden tillhanda.

Kryddfabriken 344

Har står Peter och Ingrid som ansvarar för saffransproduktionen. Tusen tack för att ni guidade oss igenom “guldets” process från råvara till färdig påse. Peter hälsar också att om ni inte prövat saffran i risotton ännu, så är det på tiden. Det är kanongott!

Eller varför inte testa potatisgratäng med saffran eller ugnsbakad lax. Sen är ju skaldjur och saffran också en fin kombination, kika i detta inlägg för fler tips!

Kommentera

Din emailadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

Den rätta smaken drivs av Santa Maria och styrs från företagets hjärta, Santa Marias matstudio. Har du tips eller frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på info@denrattasmaken.se. Undrar du över något som rör våra produkter, hör av dig till konsumentkontakt@santamaria.se

Allt material på denna blogg tillhör enligt upphovsrättslagen Santa Maria. Materialet får ej kopieras eller spridas vidare utan att källan anges.