Tre sillar till julbordet

Postat 21 December, 2014 av Anna

Nu står det tre sillar på rad i kylskåpet som snart kommer pryda sin plats på julbordet. Sillen har blivit ett inslag där man får chansen att förnya sig lite med kul och annorlunda smaker. De flesta tycker nämligen att det är helt okej att skoja till det lite med sillen, så länge man inte rör det andra! I år blev det en klassisk inlagd sill, släktens favorit – currysillen och en med asiatiska smaker av koriander, ingefära & chili.

Här kommer recepten!

TRIO I SILL

Sillar 3

Om du vill göra allt själv börjar du med att köpa hem urvattnade sillfiléer från fiskaffären och ingredienserna till 1-2-3 lagen. Denna ska nämligen göras dagen innan du sätter igång med smaksättningen. Eller så köper du färdiginlagd sill och kör direkt.

1-2-3 lagen

Inlagd sill ingredienser2

Ingredienser:

– 1 dl ättika
– 2 dl socker
– 3 dl vatten
– några skivor morötter
– 3 cm purjolök
-1 rödlök i  bitar
– 5 vitpepparkorn
– 5 kryddpepparkorn
1 lagerblad

5 Sillfiléer

Koka upp ättika, socker och vatten så att det blandar sig. Lägg i de urvattnade sillfiléerna. Låt dessa ligga ett dygn i kylskåpet. Detta räcker till en sats med sill, vill du göra alla tre sorterna får du trippla och lägga i mer sill.

Currysill

Ingredienser Currysill

Ingredienser:

– 1/2 gul lök, finhackad
– 1/2 äpple, finhackat
– 2 msk curry (gärna stark)
– 2 msk matolja
– 2 dl gräddfil
– 1 dl majonnäs
– 4-5 sillfiléer (från 1-2-3 lagen)

Gör såhär:

Fräs lök och äpple med curry i matolja utan att de tar färg. Låt svalna! Blanda ner Crème Fraiche och majonnäs i äpplefräset. Skiva de hela fileerna i 1 cm skivor och lägg ner i blandningen. Om den känns lite tjock kan man ev späda med lite med sillspadet. Smaka av och tillsätt ev salt.

Fräs curryn med äpple och lök för bästa smaken.
Blandningen ska inte få färg, utan fräsas lätt.

Blanda ihop alla ingredienser till currysillen.
Skiva sillfiléerna i lagom stora bitar, ca 1 cm.

Förvara currysillen i kylen tills den ska serveras. Den inlagda sillen kan du toppa krossad kryddpeppar innan du ställer den på julbordet, det blir supergott!

Receptet på den asiatiska sillen som får stå för det moderna hittade jag här!

Kommentera

Din emailadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

Den rätta smaken drivs av Santa Maria och styrs från företagets hjärta, Santa Marias matstudio. Har du tips eller frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på info@denrattasmaken.se. Undrar du över något som rör våra produkter, hör av dig till konsumentkontakt@santamaria.se

Allt material på denna blogg tillhör enligt upphovsrättslagen Santa Maria. Materialet får ej kopieras eller spridas vidare utan att källan anges.