Välsmakande Gotlandstips

Postat 15 Juni, 2014 av Anna

Är Gotland bara en ö full med Crêperier, surdegsbröd och noll-åttor? Nej, inte alls! Dessutom är ju dessa tre riktigt trevliga kombinationer man gärna får en dos av varje sommar. Det händer alltid något på Gotland och nya ställen ploppar upp som svampar ur jorden. Förra året öppnades till exempel Hotell och Restaurang i Bungenäs kalkbrott uppe i Fårösund. Jättecoolt! Ta en heldag, låna en av cyklarna som man får ta och kör runt och titta. Avsluta sedan med en middag och njut av solens sista strålar i havsbandet. Perfekt dagsutflykt!

Här kommer några tips på ställen som vi hann besöka sist vi var där.

Leva Kungslador

Toftavägen 20, Visby

IMG_8690

Söder om Visby ligger Leva Kungslador. Leva står för Levande Ekologisk Visionär Arkitektur och är ett riktigt härligt ställe. En plats för dig som gillar att njuta av livet och hitta en oas en kort promenad från ringmuren. Här använder man närproducerade gotländska & ekologiska råvaror så ofta man kan. Husen är gamla lador från 1600-talet och det finns både butik och restaurang på platsen. Lunchbuffén som stod uppdukad när vi var där såg jätteläcker ut med små grönsaksshots, färgstarka sallader och surdegsbröd med härlig skorpa. Leva är med i White Guide och blev ett av Sveriges bästa caféer 2013. Leva är också en plats där musik, konst och kultur får ta plats. Hela sommaren bjuder man på olika musikevenmang och kreativa verkstäder. Gå in under Kultur för att få uppdatering inför 2014. Ni måste helt enkelt ta ett besök hit på er Gotlandstur.

 

Hablingbo Crêperie

620 11 Havdhem

New folder

När man drar sig söderut på Gotland, kanske för att ta några pics på Hoburgsgubben, så passerar man Hablingbo. Där ska ni stanna till. Ett besök på Hablingbo Crêperie är obligatoriskt, men räkna inte med att vara ensamma. Det är alltid fullt av folk.  Här serveras smaskiga crêpes och galetter på den mysiga uteserveringen och för en stund har man förflyttats till franska landsbygden. Här ligger också keramikern Åsa Lindströms butik vägg i vägg med restaurangen. Har ni sett hennes vackra muggar med fina motiv, guldkant och färgad insida, så vet ni precis vad jag menar. Man kan inte åka härifrån utan att kika i den pyttelilla butiken. Har du tur lyckas du välja bland de läckra motiven och slår till på en mugg innan ni drar. De är inte helt gratis, men man kan ju börja samla… På sommarkvällarna uppstår Varieté Hablingbo och kör underhållning i cirkustältet bredvid crêperiet. Du kan hitta mer om när de spelar här.

MAVEN Diners Café

Flenvikevägen 59, Kappelshamn

IMG_8693

Man förväntar sig inte att stöta på ett hamburgerhak i denna stil ute på landet på den nordvästra delen av Gotland. Vi hade varit och badat i Blå Lagunen, ett kalkbrott som fått sitt namn efter vattnets härliga färg och som är värt ett besök,  när vi susade förbi det här kul stället. På Mavens Diner i Kappelshamn äter man hambugare gjorda av 100 % gotländskt kött och dricker läbbigt stora och mumsiga milkshake. Efter att ha knaprat i oss surdegsbröd och latte till lunch ett par dagar blev denna  lunch ett gott, om än dock maffigt avbrott. Inredningen är helt i 50-tal och jukeboxen står på plats. Man kan nästan ana att killen som har hamburgerstället vi besökte på E 45 i vintras, varit här och hämtat inspiration! Eller hur?  Om ni inte tröttnat på hamburgertrenden och vill ha er ett skrovmål till lunch är detta kanon. Och ungarna älskar det! När ni ändå är här kan ni ta er en tur till Nors Gård i Hall socken. Där finns dom riktigt fina fårskinnen, om man vill köpa med hem. 

Rute Stenugnsbageri

Rute Risungs 217, Lärbro

IMG_8694

En dag tog vi oss till nordöstra sidan och kikade på Fabriken Furillen och Skulpturfabriken. På Furillen kan man både bo, äta och cykla runt på deras Skeppshultscyklar. Mycket betong, kargt och rått. Fräckt som sjutton. Är man ändå där och snurrar är det lika bra att svänga förbi Rutes Stenugnsbageri. Goda mackor, kardemummakryddiga bullar och schysst kaffe. Köp med  bröd hem, eller slå dig ner på serveringen. Här kan man faktiskt se en och annan kändis susa förbi. Mycket poppis ställe på Gotland!

Kutens bensin

Broskogs, Fårö

IMG_8692

Till Fårö åker man när man tröttnat på alla människor i Visbys kvarter. Vi besökte Bergman Center när vi var där och eftersom det var Bergmanveckan passade vi på att se en film på Bio Roy i Fårösund. På Berman Center kan man fika och barnen kan göra kul grejer i den kreativa verkstaden. Kika in på sajten så får ni all information vad som är på gång. Mätta på kultur, men hungriga på mat? Då ska ni ta er till Kutens Bensin. Jag fick tipset av vår gotländska kollega Anita, och hon har koll. Stället ser ut som värsta bilkyrkogården, men här är Elvis kung och på Crêperie Tati serveras smarriga crépes. Rost och neon i en knasig och  galen miljö. Eller som de skriver på sin sajt: “Vi upplåter en stor del av vår grusplan till förädling av järn till skrot”.

Missa inte!

Gotland

1. Äta minst en Saffranspannkaka på Café Gula Huset, Tranhusgatan 2 i Visby.

2. Ta en promenad i rosornas stad och kika på alla vackra dörrar.

3. Sitta på en rauk och dingla med benen.

4. Dricka en stor latte och äta en surdegsmacka.

5. Flyga drake på stranden, de finns att köpa hos DrakJohan, Sanda Kovik 810 i Klintehamn.

6. Besöka Överstekvarn chiliodling, läs mer om detta i vårt reportage Äkta Gotländsk Hetta!

7. Tvärnita (eller stanna vid första bästa plats) och fota ett böljande rapsfält.

8. Köra som en idiot för att få första parkett till sommarens finaste solnedgång.

Emma Aspelin och  Maria Soxbo är redaktörer för världen finaste och bästa gotlandsguide – Gotlandstips.se. Den kan jag varmt rekommendera.  Ett tips är att följa dem via instagram på @gotlandstips, så får du en strid ström av vackra bilder och bra tips om Gotland. Sandra som är mammaledig hos oss har också skrivit om sin helg i  Smaka på Gotland , en jättefin guide med massa bra och matiga tips.

PS. I sommar kommer några av Göteborgs bästa kockar göra ett gästspel med en middag på ett ännu hemligt ställe… och det mina vänner, det är ännu en anledning att åka till Gotland i sommar! När vi får mer info så kommer den. Så håll utkik!

Kommentera

Din emailadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

  1. Åh, tusen tack för de fina orden och rekommendationen! Vi gillar era tips och fina sajt. Trevlig sommar!

    Av: Emma den August 4, 2014 kl. 11:06 pm Svara
    1. Tack Emma! Vad kul med lite respons. Vi har följt er i sommar och nästa år får vi nog äta oss igenom Gotland igen. Det öppnar ju nya ställen hela tiden! Ha en fortsatt fin sommar. /Anna

      Av: Anna den August 5, 2014 kl. 9:16 am Svara

Den rätta smaken drivs av Santa Maria och styrs från företagets hjärta, Santa Marias matstudio. Har du tips eller frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på info@denrattasmaken.se. Undrar du över något som rör våra produkter, hör av dig till konsumentkontakt@santamaria.se

Allt material på denna blogg tillhör enligt upphovsrättslagen Santa Maria. Materialet får ej kopieras eller spridas vidare utan att källan anges.